Naturel zeytinyağı, saf zeytinyağından daha mı az kalori içermektedir?
Tüm zeytinyağı çeşitlerinde tekli doymamış yağ asitleri yüksektir ve kalorileri oranları eşittir. Ekstra natürel zeytinyağı daha az asit içerir ve saf veya natürel zeytinyağından daha aromalıdır.
Diyet yaparken yağ tüketilmemeli midir?
Tamamen yağsız diyetler yağda eriyen vitaminlerin (A, D, E ve K) emilimini engelleyip bu vitaminlerin eksikliğinde oluşacak hastalıklara zemin hazırlar. Ayrıca hormon metabolizmasının düzeninin bozulmaması için de bir miktar yağ tüketilmelidir. Fakat 1 gramının 9 kalori enerji verdiği düşünülerek aşırı tüketimden kaçınılmalıdır.
Öğün atlamak, aç kalmak kilo verdirir mi?
Hayır. Tam aksine ara öğünler ile desteklenmeyen bir beslenme düzeniyle metabolizma hızı düşer, aşırı açlık dolayısı ile bir sonraki öğünde fazla besin tüketimi gerçekleşir. Bunun sonucu olarak da kilo verme güçleşir.
Gıdalardaki katkı maddeleri kansere neden olur mu?
Bir çok kişi besinlere katılan kimyasal maddelerin kanserin başlıca sebebi olduğuna inanmaktadır. Oysa ki, bu konudaki araştırmalar bütün kanser sebeplerinin yüzde birinden daha azının katkı maddelerine bağlanabileceğini göstermektedir. Gıdalara katılan bazı katkı maddeleri ise inanılanın oluşumunu veya etkisini engelleyebilmektedir. Burada önemli olan gıda denetiminin tam yapılması ve üreticilerin iyi üretim koşullarını sağlamasıdır.
Kızarmış ekmeğin kalorisi daha mı düşüktür?
Ekmek kızartıldığı zaman sadece yapısındaki suyu kaybeder. Dolayısı ile enerjisi aynı kalır. Yapısında az miktarda da olsa bulunan proteinin kalitesi ısı etkisi ile düşer.
Karbonhidratsız beslenmek zayıflatır mı?
Zayıflama diyetlerinde kilo aldırdığı düşüncesi ile makarna, pilav gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan besinlerden uzak durulur. Oysa ki vücudumuzun onlara da ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Fazladan E vitamini almak genç görünmenizi sağlar mı?
Gençliğin kaynağını bulmak hepimizin hayalidir. Yaşlanma sürecini geri döndürecek ya da durduracak E vitamini gibi besin öğesi almakla ilgili herhangi bir buluş yoktur.
Aşırı su içmek zararlı mıdır?
Böbreklerin dışarı atamayacağı kadar fazla su, toksik etki gösterir. Sonuç olarak su aynı zamanda mineral de içermektedir. Ancak su zehirlenmesi günlük gereksinimin çok üzerinde içildiği zaman ortaya çıkabilir. Bazı hastalık durumlarında bu kadar çok su içilmeden de böbreklerin atma kapasitesi aşılabilir. Aşırı su içme belirtilerinden biri de bulanık görmektir.
Sıcak su içmek zayıflatır mı?
Sıcak ve soğuk suyun tek farkı mideden boşalma hızlarının farklı olmasıdırr. Sıcak su mideden daha geç boşaldığından tokluk hissi oluşturabilir. Ülkemizde su tüketiminin bu kadar yetersiz olduğu dikkate alınırsa "hangi ısıda olursa olsun, yeter ki bol miktarda su tüketin" şeklinde önerilerde bulunmak daha doğru olacaktır.
Gıdaların besin değerlerini kaybetmemek için çiğ olarak mı yemeliyiz?
Gıdaların pişirme işlemleri de dahil, herhangi bir yolla işlenmesi besin öğelerinde bir miktar azalmaya neden olur. Bu besin değeri kayıpları uygulanan sıcaklık derecesine ve süresinin uzunluğunu bağlı olarak artar. Mesela; çiğ yumurta salmonella bakterisinin, çiğ et çeşitli bakteri ve parazitlerin, pastörize edilmemiş çiğ süt pek çok hastalık mikrobunun vücuda girmesine sebep olur. Buna karşılık çiğ olarak tüketilebilen sebze ve meyvelerden besin öğelerini ve kalp, kanser gibi çeşitli hastalıklardan koruyucu maddeleri daha fazla alırız.
Şekersiz besin aynı zamanda kalorisiz midir?
Tam olarak değil. Şekersiz bir besin şeker içermez, ancak diğer karbonhidratlardan, yağdan ve proteinden dolayı kalori içerebilir.
Diyet ürünlerden istenilen miktarda yenilebilir mi?
Kalorisi ne kadar azaltılmış olursa olsun, tamamen kalorisiz olmadığı için fazla tüketimi ağırlık artışına neden olacaktır.
Diyette meyve sınırsız tüketilebilir mi?
Meyveler, meyve şekeri olan früktozu içermektedir. Dolayısı ile aşırı tüketimi gereksiz kalori alımına sebep olacaktır.
Akşam 19.00′ dan sonra bir şey yenmemeli midir?
Saat sınırlaması bireyden bireye farklılık göstermektedir. Örneğin gece çok geç saatlerde uyuyan bir birey için akşam yemeği saati daha geç bir zamana çekilebilir. Gece açlığı günün en uzun açlığı olduğu için ve kan şekeri düzenini sağlamak için gece ara öğünü yatmadan yaklaşık 2 saat önce tüketilmelidir.
Diyet yaparken tuz kesilmeli mi?
Kişide yüksek tansiyon problemi yoksa kabul edilebilir ölçülerde tuz tüketebilir. Miktarı artırıldığında vücutta ödem ve su birikimi de artacaktır.
Spor aç karna yapılmalıdır?
Spor ne aç karnına ne de çok ağır yemek sonrası yapılmamalıdır. Aç karnına yapılan fiziksel aktivite kişinin kan şekerini çok fazla düşürürken, hemen yemek ardından yapılan aktivite kalbe yük getirecektir. Bu sebeple hafif bir kahvaltı, bir ara öğün veya ana öğünden yaklaşık 1 saat sonra yapılması doğru olacaktır.
Taylan Kümeli
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.