Sigara içerken, her çektiğimiz nefesle alyuvarlarımıza oksijen yerine karbonmonoksit bağlanır. Hücre, doku ve organlarımız az oksijen almış olur. Vücudumuza oksijen yerine karbonmonoksit almak, erken yaşlanmamıza yol açan serbest radikallerin çoğalmasına neden olur. Bronşit dediğimiz üst solunum yolları iltihabı başlar. Sonra kronik bir hastalık haline dönüşür. Astıma dönüşebilir. Akciğerler enfekte olabilir. Sigara dumanı ayrıca başta akciğer olmak üzere birçok kanserin temel sebebidir. Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız, sigarayı hemen bırakmalısınız.
Stresten uzak durun
Stres, bağışıklık sistemini zayıflatan sebeplerden en başta gelenlerinden biridir. Büyük bir tehlike anında, kötü bir haber veya ağır ateşli enfeksiyon hastalığı gibi durumlarda, vücut acil durum sistemlerini devreye sokar. Bunun sebebi, bedensel ve ruhsal olarak bu tehlike anını zararsız atlatmak ve onunla başa çıkmaktır. Böyle durumlarda kalp atışı hızlanır, tansiyon yükselir, kişinin hareketleri hız kazanır. Kanın içine enerji kaynağı olarak bol miktarda şeker ve yağ pompalanır. Bütün bu olaylar hormonlar tarafından sağlanır ki, biz bunlara stres hormonları diyoruz. Hepimizin hayatında bizi çok üzen olaylar var ve olacaktır da. Bunlardan nedenlerini ortadan kaldırabileceklerimizi çözüp rahatlamalıyız. Sizi üzen, strese sokan, problem yaratan insanları yaşamınızdan uzaklaştırarak işe başlayabilirsiniz.
Her gece yeterince uyuyun
Kim yeterince uyuyup vücudunu dinlendirmezse, ertesi gün hem yüzünden yorgunluk akar hem de birden bire yaşlanmış bir görünüm alır. Bağışıklık sisteminin kendini tamir edebilmesi için bir dinlenme dönemine ihtiyacı vardır. Biz uykudayken yeni savunma hücreleri üretilir. Sistemdekilerin eksiklikleri ve bakımları yapılır.
Fazla alkol almayın
Her gün içilen 1 bardak kırmızı şarabın kan dolaşımına iyi geldiği, kalp kasını besleyen damarlarda kan akımını artırdığı bazı bilim adamlarının araştırmalarıyla ileri sürülmüştür. Az da olsa kötü huylu kolesterolü düşürdüğü, iyi huylu olanı da yükselttiği iddalar arasında.
Sağlıklı beslenin
Sağlıklı beslenmek için; her gün vücudun ihtiyacı kadar protein, karbonhidrat, yağ, yeterince vitamin, mineral ve posa içeren yiyecek maddelerinin tüketilmesi gerekir. Ayrıca ortalama 2,5 litre kadar sıvı alınmalı. Beslenmeyle yiyecek maddelerinin içindeki doğal antioksidanlar yeterince vücuda alınmalı. Bunlar, vücudumuzda oluşan ve yaşlanmanın en büyük sebeplerinden biri olan serbest radikalleri etkisiz hale getiren veya en azından zararlarını azaltan vitamin ve oligo minerallerdir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.