Akşehir`e 15 km uzaklıkta bir belde Çakıllar. Sultan Dağları`nın eteğine kurulmuş, doğal güzellikleri ve bahçeleriyle fevkalade güzellikte bir yerleşim. Dağlar çam ağaçlarıyla kaplı. Ama toprağı taşlık ve verimsiz. Bundan olsa gerek “Çakıllar” adını almış.

Kuruluşunun Yavuz Sultan Selim zamanına kadar dayandığı ve çakır gözlü bir ağa tarafından kurulduğu için Çakırlar köyü dendiği, daha sonra adının Çakıllar`a çevrildiği de söyleniyor. Halk geçimini kışın başka yerlerde inşaat işçiliği yaparak sağlıyor. Çakıllar`lı ustaların namı epey yaygın. Çorak topraklı bu kasaba, adını 1963 yılından beri tarımsal üretimle de duyurmayı başarmış. Hem de organik tarımla. En meşhur ürünleri organik çilek. Çilekler küçük ama çok harika bir kokusu var. Büyük firmalar bu kasabadan çilek alabilmek için adeta yarışıyor. Çilek dışında vişne, kiraz, elma ve ceviz yetiştiriciliği de yapılıyor. Bunların da organik üretimi var. Ama çilekleri bir başka güzel. Çilek sezonu Mayıs ayının 15-20 si gibi başlıyor ve yaklaşık 1 ay sürüyor. Yılda ortalama 2000 ton kadar çilek üretiliyor. Kasaba halkının hemen hepsinin bir çilek bahçesi var. Çilek tarımı yapan 600 çiftçinin 200`ü sertifikalı çilek üretiyor. Kasabada organik çilek üretimine 1993 yılında başlanmış.

Çakıllar namını çilekle duyurduğu için her yıl Haziran ayının ilk Pazar günü burada çilek ve kültür şenliği düzenleniyor. Kaliteli ürünü teşvik için bu şenlikte çilek yarışması yapılıyor. Sünnet şöleni, folklor gösterileri, müzik-eğlence ve havai fişeklerle 1973 yılından beri kasabada her yıl bir festival yaşanıyor. Yolu Akşehir tarafına düşenlerin mutlaka uğraması gereken bir yer Çakıllar. Siz de Mayıs-Haziran aylarında oraya uğramaya çalışın. Mis kokulu çilekleri tadına bakın. Pişman olmayacaksınız. Hele bir de Çilek Şenliği`ne denk gelirseniz şanslısınız demektir.

Ekoloji Magazin

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu