Şimşir Ağacı (Buxus sempervirens): Yeşilimsi sarı renkte çiçekler açan ve çoğunlukla 1-2 metre boylarında olmakla birlikte 7-8 metreye kadar boylanabilen, daima yeşil kalan çalı türü bir ağaçtır. Çeşitli alkaloidler, tanen, uçucu yağ ve reçine içerir.
Şimşir Ağacının Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Vücudu terleterek yüksek ateşi düşürür ve rahatlatır. Kanı temizler. Mide, bağırsak ve karaciğer hastalıklarında faydalıdır. Kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Sara gibi sinir bozukluklarına ve romatizmaya iyi gelir. Şimşir yaprağı kaynatıldıktan sonra elde edilen su ile saçlar ovulursa saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur.
Şimşir Ağacı Nasıl Kullanılır: Yaprakları ve dallarının kabukları tıbbi amaçla kullanılır, fakat belli bir dozun üzerinde alınırsa ishal ve kusma gibi belirtiler gösteren zehirlenmelere neden olabildiği için tıbbi amaçla kullanımı yaygın değildir. Daha ziyade, güzel görüntüsü ve hoş kokulu yapraklarından dolayı bahçelerde süs bitkisi olarak kullanımı da oldukça yaygındır. Odunu oymacılıkta kullanılır. Ayrıca, Çin'de Şimşir odunu uzun yaşamı sembolize etmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.