Aerobik egzersizi: Kas gruplarımızı kullanarak, düşük şiddetli uzun vadeli aktiviteler olarak düşünebiliriz. Aerobik; yürüyüş, bisiklete binmek, joj, yüzme gibi çeşitli spor dallarını içerir. Anaerobik ise kısa süreli fakat, yüksek miktarda şiddetli çalışma şeklidir. Bunlara örnek olarak tenis, kısa süreli hızlı koşmalar, ağırlık kaldırmalar, futbol, basketbol, hentbol gibi spor dallarına da anaerobi hakimdir.
Aerobik egzersizine yeni başlıyorsanız, yürüyüş ve hızlı yürüyüş ile başlamanız önerilmektedir. Bu tür çalışmalarımızı hafta 4-5 kere 1 saatten az olmamak şartıyla uygulanmalıdır düzenli olarak. Bir haftalık çalışmadan sonra düşük tempolarda koşuları programınıza dahil edebilirsiniz. Koşularınızın temposunu ayarlamanın önemli olduğunu söylemiştik. Diğer yöntemlerin yanı sıra, koşu hızımızı ayarlamak için; solunum, nefes sıklığımızdan yararlanılır. Koşuyu rahatlıkla nefes alıp verebileceğimiz bir şekilde sürdürmeliyiz ki tempomuz uysun. En kolay tempo tutturmamızın yolu adım sayısı ile yapılmaktadır. 5-6 adımda yavaş yavaş nefes alınır verilir. Göğüs kafesimiz şişirilir, yine 5-6 adım yavaş yavaş kasları kasarak nefes verilir. Bu davranışımız nefes, solunum kaslarımızın daha güçlü olmasını sağladığı gibi ileriki koşularımızda daha dayanıklı olmamızı sağlayacaktır. Bu davranış biçiminde ayrıca nefes eğitimi solunum çalışması yapmış oluyoruz. Akciğerlerimizdeki havayı çok z yenileyebildiği için, kısa süreli sık nefes, solunum yapmanız önerilmez. Nefes, Solunum gibi hastalıklarınız varsa aerobik egzersizine başlamadan önce mutlaka Doktorunuza başvurun.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.