Nargiller familyasından; Akdeniz bölgesinden Japonya'ya kadar yabani olarak yetişen canlı kırmızı çiçekli, dört köşe dallı, hafifçe dikenli bir ağaçcıktır. Yaprak kenarı ve sapı kırmızımtıraktır. Çiçekleri parlak kırmızıdır. Meyvesi (Nar); portakal büyüklüğünde, esmer kırmızı renkli, çok tohumludur. Yenen kısmı, tohumlarının etli ve bol usareli kısmıdır. Ağacın gövde, kök ve dal kabukları; nişasta, mannit, reçineli maddeler, asitler, tanen, punicin ve olkoloidler taşır. Nar kabuğundan yapılan ilaçlar tenya düşürmek için kullanılır.
Faydası: Vücudu kuvvetlendirir. İshali keser. Burun poliplerine faydalıdır. Bağırsak tenyasını düşürür. Kalbi kuvvetlendirir. İdrar söktürücüdür, kusma ve mide bulantısına iyi gelir. Hazımsızlığı giderir. Ağız yaralarına iyi gelir, diş etlerini kuvvetlendirir. Susuzluğu giderici, kalp çarpıntılarını önleyicidir. Yara, bere, iltihapları tedavi eder. Zayıflara faydalıdır. Mide ve bağırsak hastalığı olanlar, küçük çocuklar ve hamileler fazla kullanmamalıdır.

Önceki
Önceki Konu:
Nane (mentha)
Sonraki
Sonraki Konu:
Nergis (narcissus)

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu