Volkanlardan çıkan lavadan dolayı alan olarak hep büyümektedir. Bugün bildiğimiz Hawaii, su altı volkanlarından çıkan lavların katılaşıp kayalara dönüşmesiyle oluşmuştur.

Bu adalar yüksek ve volkanik dağlarıyla ünlüdürler. İklimi ve volkanik toprağı bitki yetişimine çok elverişlidir. Lavların içindeki minerallerle oluşan toprak, dünyanın başka yerlerinde görülmemiş bitkilerin ve hayvanların oluşmasını sağlamıştır.

O'hau adasındaki Honolulu şehri Hawaii'nin başkenti ve en büyük şehiridir. Burada uzun binalar, apartmanlar, ve buyuk otoyolları görebilirsiniz. Bazıları bu sanayileşmeyi ve kentleşmeyi adanın doğallığını ve güzelliği suistimal ettiğini düşünür. Fakat diğer şehirlere bakıldığında doğa korunmuş ve ona özen gösterilmiştir. Bu şehirlerden en önemlilerinden bazıları Hilo, Kane'ohe, Kailua, Pearl City, Waipahu, Kahului, Kailua-Kona, Kihei, ve Lihu'e'dir.

Hawaii kültürü adanın sahillerinden, yeşil ormanlarından, büyük dalgalarından ortaya çıkmıştır. Herkesde bir yazlık havası, bir telaşsızlık vardır. Rahat oldukları kadar çok sıcak ve misafirperverdirler. Avrupa'nın ve diğer ülkelerin himayesi olmalarına rağmen kültürlerini koruyabilmişler. Hatta kültürlerini yabancılara bile özendirmişlerdir. Fiziksel olarak aktif oldukları, stressden uzak durdukları için Amerikanın en uzun ömürlü insanlarıdır.

Hawaii, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Kuzey Büyük Okyanus'da, anakaradan 3.700 kilometre uzaklikta, bir adalar grubudur. M.Ö. 1000 sıralarinda diğer polonezya adaları tarafından işgal edilmiştir. Burada, yaklasik 800 yıl boyunca çeşitli kabileler buraya yerleşmiş, huzur içinde kültürlerini ve dinlerini devam ettirmişlerdir. 1778 yılında İngiliz Deniz Kaptani James Cook, Hawaii takımadasına yelken açmış ve ilk Avrupa-Hawaii ilişkisini yaratmıştır. Yine de tarihçiler bu adaya Avrupa'dan ilk gidenin bir İspanyol olduğunu tartışırlar. Avrupa ile ilişkiler sonucu bazı krallar tüm Hawaii adalarının kontrolünü almaya çalışmışlardır. Örneğin, ünlü Kamehameha Avrupalılarla ticaret yaparak onlardan barutlu silahlar elde etmiştir. Hawaii'de bilinmeyen barut teknolojisi sayesinde Kamehameha yavaş yavaş tüm adaları işgal edebilmiştir. Ona karşı çıkan bazı kabileler, oklarla ve mıraklarla kendi ülkelerini koruyamadıklarından, çareyi yüksek uçurumlardan atlamakta bulmuşlardır. İntihar, onlar için teslim olmaktan çok daha iyi idi.

Kamehameha'nın kazandığı topraklar ancak 1893′e kadar dayanabilmiştir. Son kral olan Liliuokalani, Hawaii Reform Partisi tarafından yıkılmıştır. Son diktatörlükten sonra bir cumhuriyet kurulmuş, ve dış ülkelere kapalı olan Hawaii ticareti, dünya ekonomisine katılarak üretimini ve ticaretini büyük ölçüde geliştirmiştir. Son olarak 1898′de Amerika himayesi altina girip, 1959′da bir referandumla Amerika Birleşik Devletleri'nin 50. ve sonuncu eyaleti olmuştur.

Hawaii Gezilecek Yerleri

Dünyanın en ünlü kumsalı Waikiki: Hawaii ile özdeşleşen bir isim Waikiki. Oahu adasının güneyinde yer alıyor. Aynı zamanda başkent Honolulu'nun da en canlı mekanı olarak biliniyor. Adanın ünlü otelleri de yine bu sahilde sıralanıyor.

Kaua'i Childeren's Discovery Müzesi: Müze çocukların el becerilerini geliştirmye yönelik faydalı programlar sunmaktadır. Rezervasyon önerilmektedir. Ayrıca piknik alanı ve geniş bir park alanı mevcut.

Hulihe'e Palace: 1938′de Hawaii başkanı Chief Kuakini için yaptırılmış olan saray restore edilerek 1800′lerin Hawaii kültürünü yansıtacak şekilde hazırlanmıştır. Ayrıca birçok sergi ve konser de burada düzenlenen aktiviteler arasında.

Bishop Müzesi: 2000 yıllık Polinez tarihi ve kültür mirası burada sunuluyor. 100 yıllık bir geçmişe sahip müzede Hawaii ve Pasifik'İn gizemli hikayesini hissedebilirsiniz.

Pearl Harbor: Burası İkinci Dünya Savaşı'nın 'başladığı ve bittiği yer' olarak da biliniyor. ABD için İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcını ve sonunu temsil eden iki savaş gemisi var: USS Arizona ve USS Missouri. Bu iki savaş gemisinin kaderleri yıllar sonra bu limanda kesişmiş.

Önceki
Önceki Konu:
Maldiv Adaları

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu