Çam fıstığı

Türk Gıda Kodeksi baharat tebliğine göre Türkiye'de çam fıstığı olarak nitelendirilen ve Tarım bakanlığından izin alınarak piyasaya sunulan çam fıstıkları Pinea Pinus L. olanlardır. Bunun dışında yurt dışından ithal edilenler bu tebliğ kapsamına girmedikleri için tebliğ dışı olarak değerlendirilmelidir.

Yenilebilir ve yüksek ticari değeri olan bir tohumdur. Ülkemizde İzmir ili Bergama ilçesine bağlı Kozak yöresinde yaklaşık 16 köyün geçim kaynağıdır. Bölge göçe maruz kalmayan Türkiye'nin ender yerlerinden biridir. Türk mutfağında pilav ve helvanın vazgeçilmez bir malzemesi olarak kullanılır. Bölge halkı (yörükler) fıstığı çay içerken dahi tüketirler. Balla karıştırıp yapılan özel bir çeşit tatlısı yörede meşhurdur.

Kategoriler:
Etiketler:
Önceki
Önceki Konu:
Yeni Bahar
Sonraki
Sonraki Konu:
İğde

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Adınız:
Mesajınız:
 
© 2015 Şifalı Bitkiler Sitesi
Ücretsiz Web Sitesi