Akciğerlere hava taşıyan kanalcıklar olan bronşların iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu oluşan bir alt solunum yolu iltihabıdır. Akut Bronşit ve Kronik Bronşit olarak iki gruba ayrılır.

Akut Bronşit: Sık karşılaşılan bir hastalık olan Akut Bronşit, virüsler ya da hava yollarını tahriş edici maddeler nedeniyle oluşan, çoğunlukla hafif seyreden ve tamamen geçen bir iltihaplanmadır. Genellikle üst solunum yollarında oluşan hastalıklar sonrasında ve kızamık, boğmaca gibi hastalıklarla birlikte görülür. Başlıca nedeni virüsler ve bakterilerdir. Hava kirliliği, baca ve sigara dumanı gibi solunum yollarına zarar veren etkenlerde hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Soğuk havalarda daha sık görülür. Akut Bronşitin ilk belirtisi kuru ve ağrılı öksürüktür. Sonraları balgam çıkarma görülür. Burun akıntısı, titreme, hafif ateş ve halsizlik de hastalığın belirtileri arasındadır. Hastalığın bakteri ya da virüslerden kaynaklanmasına göre doktorun uygun göreceği ilaçların yanında, balgam atmayı kolaylaştırmak için balgam söktürücü ilaçlar ve ateş varsa ateş düşürücü verilebilir. Öksürük, solunum yollarını temizleyen bir savunma mekanizması olduğu için öksürük kesici ilaçlar, çok gerekmedikçe, tavsiye edilmez.

Kronik Bronşit: Bu Bronşit çok daha sessiz başlar ve yavaş yavaş ilerleyen hastalık zamanla hava yollarında tıkanmalara ve bunun sonucu olarak da ağır solunum yetmezliğine yol açar. Hastalığın en belirgin belirtisi art arda 2 yıl boyunca en az 3′er ay devam eden uzun süreli kuru öksürük ve aşırı balgamdır. Bronşların daralması nedeniyle solunum güçlüğü çekilir. Hasta çok kolay yorulur ve nefessiz kalır, ayrıca solunumu hırıltılıdır. Hafif kamburluk oluşabilir. Hastalığın en önemli nedeni sigaradır. Yaş ilerledikçe ve sigara dumanına maruz kalma oranı arttıkça hastalığın görülme sıklığı artar. Hava kirliliği,alkol kullanımı ve yetersiz beslenme de hastalığın gelişmesine katkıda bulunur. Sigara hastalığın baş nedeni olduğu için yapılması gereken ilk iş sigarayı bırakmak ve sigara dumanına maruz kalmamaktır. Tozlu ve kirli havadan mümkün olduğunca uzak durulmalı, sağlıklı beslenmeye özen göstermeli ve soğuk algınlığına karşı dikkatli olunmalıdır. Doktorunuzun takip edeceği tedavide solunum yollarını genişletici ve balgam söktürücü ilaçların yanında, iltihap giderici ilaçlar ve antibiyotikler kullanılabilir. Ayrıca, doğru solunum ile ilgili egzersizler yapılabilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu