Her sene bir kere bunu yaşıyorum. Sonbahar geldiğinde, birbirine çiçek hediye etmeyi seven insanlar, özene bezene gidip ya bir siklamen ya bir kasımpatı ya da bir açelya alıyor.

Zarif ama narin değil: Açelya

Her sene bir kere bunu yaşıyorum. Sonbahar geldiğinde, birbirine çiçek hediye etmeyi seven insanlar, özene bezene gidip ya bir siklamen ya bir kasımpatı ya da bir açelya alıyor. Çiçekler özenle evin ya da ofisin en güzel yerine yerleştiriliyor, ilgi ihtimam sakınılmıyor, en nihayetinde sonuç belli.

Bir ay sonra üzerinde ne yaprak ne çiçek kalmış saksılar. İnsanlar nedense birbirinden güzel açan çiçekleri balkonlara yakıştıramıyor.

Evde de yaşatılabilecek bu güzel çiçeklere bakmak için yapılması gerekenler belli oysa, nemli ve serin ortam sağlamak. Özellikle kaloriferlerin, sobaların yanmaya başladığı günlerde pencere kenarına konulan bu çiçekler, giderek artan ısıyla orantılı olarak boyunlarını büktükçe büküyor. Elinizde böyle bir çiçeğiniz varsa, ilk yapmanız gereken hiç zaman kaybetmeden onu balkona taşımak, sulamayı kesmek ve gölgede kalmasını sağlamak.

Çok insana inanılmaz geliyor ama kar yağmaya başladıkça siklamenler coşuyor, açelyalar çeşitleniyor. Karın içinde boyunları uzayıp giden bu çiçekler, bahar geldi mi kendilerini bırakıp solmaya başlıyorlar...

Açelya da kışın geldiğini müjdeleyen çiçeklerden... Zaten yabanî olan açelya yapraklarının koyu yeşil rengi, pürüzsüz yüzeyli çiçekleriyle nedense dışarıya yakıştırılmıyor. Ama ona yapılacak en büyük kötülük içeriye mahkum etmek. Dışarıda, açık havada, rutubet ve soğukta kendine gelen açelya için yapmanız gereken en önemli şey, susuz bırakmamak. Açelya, siklamen gibi soğuğun en sertine gelemiyor. Ayaz başlayınca korunaklı bir köşede tutmakta fayda var. Yine de karın altında beklemek açelyanın ölmesine neden olmuyor.

Kışın balkonda bakmaya devam edeceğiniz açelya, siklamen ve kasımpatı gibi bitkilerin bir kış boyu açması için yapmanız gereken bir iki şey var. Birincisi saksıları köpük ya da bezlerle sarmak. Beyaz eşyaları korumak için kullanılan köpükler saksıdaki toprakların da donmasını önlüyor. Bezden daha etkili bir yöntem, çünkü bez de bir süre sonra soğuktan donabiliyor. Toprak donmadığı sürece çiçekler için sorun yok.

Baharda açmaya hazırlanan soğanlı bitkiler içinse böyle bir şey yapmanıza gerek yok. Onlar soğukta ne kadar durursa o kadar iyi hazırlanıyorlar açmaya.

Balkonda yetiştireceğiniz açelyalar için son bir öneri, gidip çiçeklerinizi fidanlıktan temin ederseniz hem daha ucuza geliyor hem de fidelerden kendiniz büyütebiliyorsunuz. Açelyalara baktıkça aklınıza Karadeniz düşsün, çiçeğin anavatanı Trabzon-Rize yaylaları çünkü...
FERDA GÜNEŞ | zaman.com.tr

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu