Şahtere Otu (Fumaria officinalis): Pembe ya da beyazımtırak renkte çiçekler açan, 40-50 cm boylarında, otsu bir bitkidir. Tanen, fumarik asit, fumarin ve şeker içerir.
Şahtere Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: İdrar arttırıcıdır. Yatıştırıcı ve terletici etkilere sahiptir. Karaciğer hastalıklarına karşı faydalıdır. Vücuttaki zararlı maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Damar sertliğine karşı koruyucudur. Kanı ve böbrekleri temizler. Sarılığa karşı faydalıdır. Hazmı kolaylaştırır ve mide ağrısı şikayetlerini giderir. Sedef, uyuz ve egzama gibi cilt hastalıklarını gidermeye yardımcı olur. Basura karşı faydalıdır. Kepeği azaltır.
Şahtere Otu Nasıl Kullanılır: Şahtere Otunun yaprakları ya da bitkinin toprak üstü kısımlarının tamamı kurutulduktan sonra sıcak suda haşlanarak çay ya da merhem şeklinde kullanılabilir. Bitkinin özsuyu haricen cilt hastalıklarına karşı kullanılır. 4-5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra elde edilen bu su ile baş yıkanırsa kepeği gidermeye yardımcı olur. Cilt hastalıklarına karşı da faydalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.