ÖSS'ye sayılı günler kala adayları heyecan sardı. Bütün bir yılı çalışarak geçirenler, sınavda bilgi ve yorum gücünü konuşturacak. Artık son dönemece giren adayların kaygıları da artıyor. Kimileri dikkatini toplayamamaktan yakınıyor, kimileri ise unutkanlıktan dertli. Hemen her öğrenci az çok stresle boğuşuyor.
Evlatlarının iyi üniversiteleri kazanmasını isteyen veliler, onların sevinçlerine de kaygılarına da ortak. Çocuklarının zihinlerinin açılmasını, hafızalarının güçlenmesini ve streslerinin azalmasını isteyen aileler, şifalı bitkilerin satıldığı aktarlara akın ediyor. Son zamanlarda aktarlarda hafıza çayları, zihin açıcı macunlar, dikkat dağınıklığını gideren, stresi azaltan bitkisel karışımlar adeta yok satıyor. Kızı Yeliz'in geçen yıl kazanamadığı ÖSS'ye bu yıl da hazırlandığını aktaran Ali Osman Gül, “Kızım düzenli ders çalışıyor, denemelerdeki puanı da iyi ama 'Ya bu sefer de kazanamazsam?' deyip stres yaşıyordu. Biz de çareyi şifalı bitkilerde aradık. Aktardan aldığımız stres azaltıcı karışım işe yaradı.” diyor. Bu tür ürünlere artan talep, aktarların yüzünü güldürüyor. Aktar Arif Altınok, şimdilerde en çok, çocukları sınavlara hazırlanan aileleri müşteri olarak ağırladıklarını dile getiriyor. Aktar Ahmet Elvas, bu tür karışımların ve bitkisel çayların bilinçli tüketilmesi uyarısında bulunuyor. Sınavın yaklaşmasıyla kaygı ve stres yaşayan öğrencilerin beslenme konusuna dikkat etmesi gerektiğini kaydeden diyetisyen Mevra Çimili ise adaylara kahvaltıyı düzenli olarak mutlaka yapmalarını öneriyor.
Liselerde eğitim süresinin dört yıla çıkarılmasının ardından 2008'de bazı liselerin mezun vermeyecek olması, binlerce eski mezun için yeni bir umut oldu. ÖSS'yi aklından bile geçirmeyenler 'fırsat bu fırsat, deyip sınava girmeye karar verdi.
1 milyon 643 bin adayın yarışacağı bu yılki ÖSS, 15 Haziran günü yapılacak. ÖSS kimilerine göre hayalleri süsleyen üniversitenin anahtarı, kimileri için hayattaki önemli bir atlama taşı, bazılarına göre ise kâbus. Bütün bir yıl boyunca çalışan öğrencilerin kaygıları sınav yaklaşınca iyice artıyor. Yıllardır ÖSS'yi kazanamamanın sancısını çeken öğrenciler de var, ilk kez girecek olmanın heyecanını yaşayan da. Sınav gününe kadar öğrenilen bilgiler, kazanılan yorum becerileri öğrencilerin en büyük güvencesi. İmtihanın tek seansta yapılacak olması kolay kavrama, dikkati toplama, hafızada tutabilme gibi becerilerin önemini bir kat daha artırıyor. Hele stresten uzak olmayı başarma, hayalleri süsleyen üniversitenin kapısından içeri girebilmenin neredeyse anahtarı hükmünde. Sınavın gelip çattığı bu günlerde kimi öğrenciler, dikkatlerini sorulara yoğunlaştıramamaktan yakınırken, bazı adaylar ise aşırı kaygı ve stresten şikâyetçi. Öğrencilerle birlikte aileleri de heyecan ve kaygıyı bir arada yaşıyor. Evlatlarının başarılı olması için her yolu deneyen aileler, çocuklarının dikkatlerinin derse yoğunlaşması, hafızalarını güçlendirmesi ve streslerinin azalması için çareyi aktarlarda arıyor. Aktarlarda hafıza kuvvetlendirici, zihin açıcı, dikkat artırıcı bitkisel macun ve çaylar son haftalarda adeta yok satıyor.
Ali Osman Gül isimli vatandaş, kızı Yeliz'in geçen yıl kazanamadığı ÖSS'ye bu yıl da hazırlandığını aktarıyor. Kızı için aktardan dikkati toplamaya ve stresi azaltmaya yardımcı olan bazı macunlar aldığını belirten baba Gül, “Kızımın iyi bir üniversiteye yerleşmesini istiyorum. Dikkatini sınava yoğunlaştırması ve stresinin azalması için aldığım özel karışım macunlar işe yaradı. Artık daha rahat çalışabiliyor.” diyor.
Konya'nın Karatay ilçesinde aktarlık yapan Arif Altınok, bugünlerde en çok çocukları sınavlara hazırlanan aileleri müşteri olarak ağırladıklarını dile getiriyor. Hafıza kuvvetlendirici, zihin açıcı, dikkat artırıcı, sinir ve stres giderici birçok bitkisel karışımın yoğun talep gördüğünü anlatan Altınok, “Hafızayı güçlendirme ve dikkati artırmada havlıcan karışımlı macunları, sinir stres yatıştırıcı olarak kantar otu karışımlı macunları, zihin açıcı olarak ginko biloba macunları, beyin faaliyetlerini kuvvetlendirici ısırganlı karışımları, yorgunluğu ve gerginliği gidermek için ise zencefil karışımlı macunları öneriyoruz.” diyor. Öğrenciler ve ailelerinin ilgisi nedeniyle son bir haftada bitkisel karışım satışlarının üç katına çıktığını kaydeden Altınok, macun fiyatlarının 12 ile 15 YTL arasında, çay fiyatlarının ise 5 ile 10 YTL arasında değiştiğini bildiriyor.
Konya'nın Selçuklu ilçesinde aktarlık yapan Ahmet Elvas, omega 3 içeren balık yağı hapı ve keten tohumuna yoğun ilgi olduğunu söylüyor: “Stres giderici zencefil, karababa otlarına da büyük talep var.” diyen Elvas, bu tür karışımların bilinçli tüketilmesi gerektiğini söylüyor.
Şifalı bitkilerin geçmişi neredeyse insanlık tarihi kadar eski. Kaynaklarda bitkiler ile tedavi yönteminin daha ziyade Çin, Hindistan ve Mısır uygarlıkları zamanında dünyaya yayıldığı belirtiliyor. Eski uygarlıklarda baharat ve şifalı bitkilerin çeşitli amaçlarla ve çokça kullanıldıkları biliniyor. İslam medeniyetinde sağlık alanında önemli bir yere sahip olan şifalı bitkiler, Selçuklu ve Osmanlı'da bolca kullanılmış. Türk ve İslâm tarihindeki Lokman Hekim, İbnî Sînâ ve İbni Baytar gibi ünlülerin Anadolu'da yetişen şifalı bitkiler hakkında çeşitli eserleri mevcut. Günümüzde şifalı bitkilerle çeşitli hastalıkların tedavi yöntemleri alternatif tıp olarak talep görüyor.
Adaylara beslenme önerileri
Sınav stresi beslenme alışkanlıklarını olumsuz yönde etkiliyor. ÖSS ve OKS'nin yaklaşması ile öğrencilerde artan stres beslenme alışkanlıklarının değişmesine neden oluyor. Stres, ya besinden kaçma ya da daha çok besin tüketme olarak kendini gösteriyor. Özellikle altın öğün olarak bilinen kahvaltının atlanması, ara öğünlerin geçiştirilmesi, uyku düzeninin de bozulmasıyla gece geç saatlerde yüksek kalorili besinler tüketilebiliyor. Bütün bunlarla beraber kabızlık, kusma, mide yanması, aşırı kilo kaybı veya kilo artışı gibi sağlık sorunları ile karşılaşmak kaçınılmaz oluyor.
Konya Özel Selçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevra Çimili, sınavın yaklaşmasıyla, kaygı ve stres yaşayan öğrencilere beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunuyor. Düzenli beslenmemenin stresi daha çok tetiklediğini, baş ağrısına, iştah artış veya azalışına, uyku düzensizliğine neden olduğunu bildiren Çimili, “Kahvaltının başarı oranını artırdığı gerçeği göz ardı edilmemeli” diyor.
Kahvaltıdan sonra ders çalışılmasıyla düşen kan şekerinin yükseltilmesi için hafif ara öğünler tercih edilmesini öneren Çimili, “Öğle ve akşam öğünleri belli saatlerde yenmelidir. Artan stres hormon dengesini de olumsuz etkilemektedir. Hormon dengesinin düzenlenmesinde beslenme önemli yer tutar, bu yüzden dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir. Aşırı, besin tüketimi vücut salgılarını artırır bu da dikkat dağınıklığına ve uykuya eğilimin artmasına neden olur.” uyarısında bulunuyor.
Zencefil ve kimyonun düşünme gücünü yükselttiğini, c vitamini içeriği yüksek besinlerin ise algılama yeteneğini artırdığını vurgulayan diyetisyen Çimili, ÖSS adaylarına şu altın önerilerde bulunuyor: “Ders çalışma ve beslenme saatlerinizi düzenleyin. Öğünlerinizde besin çeşitliliğine önem verin. İçeriği hakkında bilginiz olmayan besinleri özellikle de sınav öncesi ve sırasında kesinlikle tüketmeyin. Sabah kahvaltılarınızı atlamayın; kahvaltılarınızda süt, peynir, yumurta, pekmez ve kepekli ekmeğe yer verin. Omega-3 yağ asitleri içeren balığı haftada 2 kez mutlaka tüketin.”
Hangi bitki neye yarıyor?
Arı sütü: Vitamin ve mineral bakımından en zengin besin. Bedenî ve zihnî yorgunluğun giderilmesinde etkili. Kullanımı: Günde 1 öğün 1 damla dil üzerine damlatılmalı
Ginseng çayı: Unutkanlığa iyi geliyor. Kullanımı: Günde 3 defa 1 su bardağı kaynar suya 1 tatlı kaşığı ginseng çayı demlenerek kullanılıyor.
Isırgan otu: Unutkanlığa iyi gelen bu bitki, hafızayı güçlendiriyor. Kullanımı: 4'te 1'i ısırgan otu yaprağı ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiliyor.
Karabaş otu: Sakinleştirici özelliği var, stresi gideriyor. Kullanımı: 4' te 1'i karabaş otu suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiliyor.
Melisa otu: Yan etkisi yok, en iyi depresyon giderici bitki türü. Kullanımı: 4'te 1'i melisa suyu ile doldurulmuş çay bardağı su ile tamamlanıp içiliyor.
Papatya: Sinirleri yatıştırıyor. Kullanımı: 4'te 1'i papatya suyu ile doldurulmuş çay bardağı su ile tamamlanıp içiliyor. Günde 3 çay bardağı yeterli görülüyor.
Üzüm çekirdeği: Hafızayı kuvvetlendiren bu ürün, beyin aktivitesini artırıyor. Kullanımı: Günde 1 defa 1 tatlı kaşığı üzüm, 2 yemek kaşığı bal ile birlikte tüketiliyor.
Zencefil: Vücudun direncini artıran bitki, gerginliğin giderilmesinde birebir. Kullanımı: 4'te 1'i zencefil otu suyu ile doldurulmuş çay bardağını su ile tamamlayıp içiliyor.
Ginko biloba macunu: Zihin açan bir macun. Kullanımı: Günde 3 öğün aç karnına 1 çay kaşığı miktarı alınıyor. Bu karışımı kullanırken bol su tüketiliyor.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.