Geleneksel Asya tıbbına göre, organizmada "Chi Enerjisi" (yaşam enerjisi) dolaşmaktadır. Sistemler ve organlarda bu enerji dengelidir. Asya tıbbı, organizmanın sadece bir bölümüne değil; tamamına bakar. Bir hastalık oluştuğu zaman sadece belirtilere değil; bulunulan ortamın bedene nasıl bir etkisi olduğuna da bakılır ve ona göre teşhis konulur. Terapide amaç iç ortamla, dış ortamın uyumunun sağlanmasıdır. Asya tıbbında yaşam noktalarına etki eden 12 tane çift, 2 tane de tek enerji kanalı vardır. Her organ ve sistemin bu düzene göre kendi yaşam enerjisi vardır. Bütün organların enerjisi birleşerek organizmanın bütün olarak yaşam enerjisini oluşturur.
Bu enerji de zaman içinde sırayla bütün organları dolaşır. Yaşam enerjisinin bu ritmi döngüsü uyumluysa organizma sağlıklıdır. Şayet bu döngüde ritim bozulması meydana gelirse hastalıklar oluşur. Her organın aktif (yüksek enerji) ve pasif (düşük enerji) dönemi vardır. Bir organın aktif olduğu durumda, başka bir organ pasif duruma geçer. "Ying-Yang" öğretisi bu enerji sistemini temsil eder. Zıt güçler sembolik olarak gösterilmektedir.
Ying: Negatif (-), ana başlangıç, pasif, nemli, soğuk, karanlık, saklanmış, değişken, su tarafından temsil edilir. Ay ve gece gücüne sahiptir.
Yang: Pozitif (+), baba başlangıç, aydınlık, aktif, kuru, parlak, sıcak, yaratıcı olarak temsil edilir. Güneş ve ateş gücü vardır.
İnsan organizmasında Ying ve Yang birbirleriyle zıt olduğu için mücadele halindedir. Organizmanın sağlığını bu Ying ve Yang arasındaki enerji dengesi sağlar. Ay + gece = Ying, Güneş + gündüz = Yang
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.