Meme Kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıkmaları ve kontrolsüz olarak çoğalarak etraflarına zarar vermeleri olarak özetlenebilir. Meme Kanseride, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalması ve vücudun farklı yerlerine giderek çoğalmaya devam etmesidir.

Meme Kanserine yakalanma riski; 40 yaşın üzerindeki, Ailesinde Meme Kanseri bulunan, Geç yaşta çocuk sahibi olan yada hiç çocuk sahibi olmayan, Östrojen hormonu tedavisi gören, Doğum Kontrol Hapı kullanan, Alkol ve Sigara kullanan kadınlarda daha fazladır.

Meme Kanserinde erken teşhis tedavide önemli bir etkendir. Erken teşhis ile tedavide büyük oranda başarı sağlanmaktadır. Meme Kanserinin erken teşhisi için kadınların üzerine düşen en önemli görev ayda bir düzenli olarak kendi kendilerine kontrol yapmalarıdır. Bu kontrollerde, eğer meme dokusunda bir değişiklik fark edilirse hemen doktora danışılmalıdır. Bu arada bilinmesi gereken bir durum da, kendi kendine elle yapılan kontrollerde ele gelen her sertliğin ya da kabartının kanser tümörü olmayacağıdır. Bu nedenle hemen telaş etmemeli fakat doktora durum bildirilmeli ve muayene olunmalıdır. Kendi kendine yapılacak meme muayenesi gözle, yatar durumda ve ayakta elle yapılan muaneyenelerden oluşur. Ayna karşısında meme dokusu incelenerek göze çarpan bir değişikliğin  meme dokusunda yeni oluşan farklı renkler, kabartılar, meme yüzeyinde portakal kabuğuna benzer bir görünümün oluşması vb. gibi  olup olmadığıdır.

Meme Kanseri Belirtileri: Gözle ve elle yapılan kendi kendine muayenede dikkat edilmesi gereken başlıca değişiklikler şöyle sıralanabilir: Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği, Memede iki haftadan uzun süredir ele gelen sertlik yada kitle, Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması, Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması, Memenin şeklinde değişikli, Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, Meme başında ortaya çıkan akıntı. Bu belirtiler Meme Kanseri habercisi olabileceği gibi çoğunlukla kanserden kaynaklanmamaktadır. Bu nedenle, önlem alınmalı ve ihmal edilmeden doktora başvurulmalı, fakat telaşa kapılmamalıdır.

Meme Kanseri Tedavisi: Eğer doktorun yaptığı ileri tetkikler ile Meme Kanseri teşhisi konulursa, hastalık çeşitli yöntemlerle tedavi edilir. Burada hastalığın hangi aşamada iken teşhis edildiği önemlidir. Yani erken teşhis hastalığın tedavisinde önemli bir rol üstlenmektedir. Meme Kanseri Riski azaltılabilir. Bunun için egzersiz yapılması, düzenli ve dengeli beslenme, bol sebze ve meyve yemek, ağır yağlı yiyeceklerden kaçınmak gibi, alkol ve sigara kullanılmaması, aşırı kilodan korunulması tavsiye edilen davranışlardır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu