Her üç kadından birinde görülen cinsel isteksizlik, cinsel arzunun azalması ya da tümüyle ortadan kalkması anlamına gelir. Ancak şunu iyi bilmek gerekir: Bir kadında cinsel ilişkiye karşı istek olmasa da sevişme erkek tarafından başlatıldığında kadın uyarılabilir ve orgazm da olabilir. Bu nedenle arzu azalması ile uyarılma ve orgazm bozukluğu ayrımını yapmak gerekir.
Evlilik çatışmaları cinselliğin düşmanı
Cinsel isteksizlik, sıklıkla normal bir cinsel yaşamı takiben erişkinlikte ortaya çıkar. Hastalığın ileri durumlarında kadın kendini tümüyle her türlü cinsel içerikli eylemden uzaklaştırarak kendi içine kapanabilir. Cinsel arzu bozuklukları en çok evlilik çatışmaları ve eşler arası uyumsuzluğa bağlı olarak meydana gelir. İş stresi, kişisel stres, aile içinde hasta bir bireyin varlığı, maddi problemler, çocuğu olanlarda çocukla ilgili problemler de isteksizliğin ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. İlaç kullanımı, hastalık, depresyon, stres, uyuşturucu kullanımı, yaşlanma ve hormonal değişiklikler de cinsel arzunun azalmasına neden olan diğer durumlardır. Menopoz, doğum sonrası dikiş yerlerinin iyileşmesi ya da diğer nedenlere bağlı olarak ilişki esnasında ağrı oluşması uzun süre devam ettiğinde, cinsel arzunun azalmasına neden olabilir.
Hamile kalma korkusu isteksizlik yaratabilir
Dini inançlar, obsesif kompulsif kişilik bozuklukları, maskalenmiş farklı cinsel eğilimler, hamile kalmaktan ve cinsel yolla bulaşan hastalık kapmaktan aşırı korkma, gizli kalmış (bilinçdışı) homoseksüellik, kendine güvensizlik, başarısızlık korkusu, insanlarla yakınlık kuramama, cinsellikten suçluluk duyma, çocuklukta ya da daha sonra cinsel tacize uğramış olma, kontrolü kaybetme korkusu nedeniyle baskılama, daha çok uyarılma ve orgazm bozukluğuna neden olmakla beraber, cinsel arzunun azalmasına da yol açabilir. Gebeliğin ilk üç ayı ile son üç ayı da isteğin fizyolojik olarak azaldığı bir dönemdir.
Cinsel isteksizlik nasıl giderilir
Cinsel isteksizlik, normal seyrinde süren bir seks hayatında da karşılaşılabilecek bir sorun. Bir gün ya da bir hafta sürmesi normal algılanabilirken, üç ay süreyle cinsel isteksizlik yaşanması, bunun ciddi bir sorun olduğu anlamına gelir. Cinsel isteksizlik tedavisi en zor cinsel işlev bozukluğudur. Bazen ilaç tedavisi uygulansa da bunlar genellikle deneysel çözümlerdir. En doğru tedavi psikolojik olarak uzman desteği ile gerçekleşir. Tabii tedavide eşlerin birbirleriyle sağlıklı iletişim kurmayı becerebilmeleri de önemli. Öyle ki iyi bir cinsellik için siz eşinizden ne istediğinizi ona söyleyebilmeli, eşinizin de sizden istediklerini açıkça ifade etmesine izin vermelisiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.