Türkiye'nin ilk "Fidan Borsası" hayal oldu. Yapılan protokol sonrasında "Fidan Borsası" yapılacak diye binlerce fidan söküldü. Proje sonuçlanmadı, hergün 100 bin YTL ciro yapan 200 dönüm arazi atıl durumda bırakıldı..
Fidan Borsası hayali 2005 yılında başladı. Fidan yetiştirilen ve satışı yapılan Çobançeşme Fidanlığı'nın yerine İstanbul Fidan Borsası kurmak için Çevre ve Orman Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi protokol yaptı. Protokole göre belediye iki yıl içinde buraya borsa yapacak ve işletmeye açacaktı. Protokolün hemen ardından fidanlıkta bulunan binlerce fidan söküldü. Değer değmez fiyata satıldı. Fidanlık, belediyenin yap-işlet-devret modeliyle 10 yıllığına ihaleye çıkarılacak hale getirildi. İhaleyi, 14 gün önce kurulan Çobançeşme İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. adlı şirket ilk 3 yıl için yüzde 2, sonraki 7 yıl için ise yüzde 7 kar payı ödeme şartıyla aldı. Şirket buraya 20 milyon YTL yatırım yapacaktı. Projeler çizildi. Fidan mezat salonları, satış teşhir salonlarının yanı sıra dinlenme mekanlarının da bulunacağı fidan borsasına,ihalenin üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen kazma vurulmadı. BAKANLIĞA TAKILDIİhaleden 14 gün önce kurulan ve şartnameye göre ihaleyi alan Çobançeşme İnşaat Sanayi A.Ş ihaleden bir buçuk yıl sonra belediyeye baş vurarak "Ben yatırdığım parayı 10 yılda kazanamam bu süre 30 yıl olsun" teklifinde bulundu. Teklifi değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, Meclise teklif vererek "Fidan Borsası" ile ilgili uzun vadeli protokol yapabilmek için Topbaş'a yetki verilmesini istedi. Teklif oy birliği ile kabul edildi Ancak belediyenin 30 yıllık kiralama isteği Çevre ve Orman Bakanlığına takıldı. Bakanlık arazinin Hazine tarafından kendilerine tahsis edildiğini ve 30 yıllığına kiraya veremeyeceklerini bildirdi. Farklı formüller arandı ancak düşünülen formüller de fidanlıkların kapatılmasını engelleyen Danıştay kararına takılınca "Fidan Borsası" askıda kaldı. Hergün 100 bin YTL ciro yapan 200 dönüm arazi atıl durumda kaldı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.