18-25 yaş arasındaki genç kızların yüzde 50′si doğum kontrol ilacı kullanmaktadır. Oysa labaratuvar araştırmacıları, bu ilaçların şişmanlatıcı etkisi konusunda hayret verici bir sessizliğe bürünmüşlerdir.
Geçtiğimiz yıllarda kullanılan ilk kuşak doğum kontrol ilaçlarının kilo alımına yol açtığını inkar etmek güçtür. Bugün kullanılan üçüncü kuşak doğum kontrol ilaçlarının kilo aldırma etkisi yoktur, özellikle de zaten zayıf olan genç kızlar üzerinde. Sadece bazen kulanımlarının ilk altı ayında 2 kg civannda bir artışa neden olduklan görülüyorsa da bu artışın nedeni fazladan yağ toplanması değil östrojen alımına bağlı olarak vücudun su tutmasıdır.
Eğer kilo alımı ağır ağır oluşuyorsa o zaman daha dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu durumda progesterm hormonunun anabolizan etkilerine bağlı olarak bir yağ birikimi söz konusu olabilir. Bu konuda, üçüncü kuşak doğum kontrol ilaçlarının bile fazla ensülin salgılatma riskinden bahseden bilimsel bilgilere ulaşmak mümkündür. Öyle görünüyor ki, hali hazırda hiper ensülin, ensüline karşı direnç veya şişmanlık sorunu olan kadınlarda doğum kontrol ilacı kullanımı metabolik sorunları ağır laştır abiliyor. Bu yüzden de doktorlar bu tür yeni etkilerini göz önünde tuttukları için bazen üçüncü kuşak doğum kontrol ilaçları yerine ikinci kuşak ilaçları vermeyi uygun bulmaktadırlar.
Sonuç olarak özellikle hali hazırda fazla kilo sorunu genç kızların doğum kontrol ilacı kullanma konusunda dikkatli olmaları yerinde bir uyarıdır. Kişinin ilaca karşı gösterdiği duyarlılıklar arasında kilo alımı da girer. 3 kilonun üzerinde bir kilo fazlalığı durumunda doktoru uyarmakta yarar vardır. Mantignac Yöntemi'nin uyulması gereken en önemli ilkelerden birisi, hiperensülinizmi azaltmaktır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.