Çörek Otu (Nigella sativa): Sert ve güzel kokulu tohumları olan ve baharat olarak kullanılan çörek otu, siyah susam olarak da bilinir. İçerisinde sabit ve uçucu yağlar, çeşitli alkaloitler, saponinler ve tanen bulunur.
Çörek Otunun Faydaları ve Etkileri: Vücuda kuvvet ve zindelik verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İştahı açar. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söktürür. Kokusu baş ağrısını keser. Anne sütünü arttırır. İdrar ve adet söktürücüdür. Nefes darlığı, astım ve öksürüğe karşı faydalıdır. Romatizma şikayetlerini azaltır. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Çörekotu yağı saç dökülmesini ve kepeği azaltır.
Çörek Otu Nasıl Kullanılır: Kurutulan tohumları baharat olarak, suda kaynatılarak ya da yağı çıkarılarak kullanılır. Güzel kokulu oluşundan dolayı baharat olarak kullanımı yaygındır. Çörekotunun tohumlarından elde edilen çörek otu yağı saç dökülmesi ve kepeğe karşı etkilidir. Sirke ile kaynatılıp gargara yapılırsa diş ağrılarını hafifletir. Suyu ile sivilcelere pansuman yapılırsa faydası görülür.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.