Bebek ne kadar süre emzirilmeli
Doğumdan hemen sonra emzirilmeye başlanan bebek, herhangi bir ritim zorlaması olmaksızın, her arandığında ve istediğinde emzirilmeli, emzirme süreleri bebek istediği sürece devam etmeli, ancak yaklaşık 20 dakika sonunda bebek hala emmeye devam etmek istiyorsa göğüs değiştirilip her iki göğüs de boşaltılmaya çalışılmalıdır. Bir sonraki seansa daima son emzirilen göğüsten başlanmalı, son emilen göğsün bebek tarafından tam boşaltılamadan emmenin sonlanacağı hatırlanmalıdır. Doğumdan sonraki 3 ila 4. günlerde annenin "olgun sütü" gelmeye başlar. Bu sütün iki aşaması vardır. Birincisi göğse inmiş olan "ön süt", diğeri ise bebek emdikçe geriden kanallardan gelmeye devam eden "art süt". Ön süt biraz daha sulu olmakla beraber, art sütün yağ oranı daha fazladır ve bebek bu süte ulaşabildiğinde gelen sütün yağ oranı, bebekte doygunluk hissi uyandırıp memeden tatmin olup ayrılmasını sağlamaktadır.
Bebek hangi sıklıkta emzirilmeli
Bebeğiniz sizi, ihtiyacı olduğu zaman emecektir. Acıktığı zaman ağlayacak, yeterince aldığı zaman da beslenmeyi durduracaktır. Bebeklerin çok küçük mideleri vardır, bu yüzden de beslenme zamanında sadece üstesinden gelebilecekleri kadar ufak miktar alırlar. Sonuç beslenme sayılarında sıklık. İlk bir kaç haftada, yeni doğan bebeğiniz 24 saatlik zaman dilimi içinde 7-8 beslenmeye ihtiyaç duyar.
Bu da her 3-4 saatte bir beslenme demek, ve genelde gece boyunca 1 defa olur. Bebeğinizin beslenme saatleri arasında dinlenmeye ve yediklerini sindirmeye ihtiyaçları vardır. Bu zaman aralığı da sütünüzün tekrar dolmasına yardımcı olur. İlk aydan sonra emzirme sıklığı günde 5-6 defaya düşer. Her emzirme genellikle yaklaşık 10-20 dk. arasındadır. Başlangıçta bebeğiniz biraz arsızca (doyumsuzca) davranacaktır; fakat; doydukça ve yoruldukça daha sakin bir şekilde emecek ve durgunlaşacaktır. Bebeğinizin yeterince beslenip beslenmediğini görmenin en iyi yolu, aylık kilo artışının düzenli olarak takip edilmesidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.