Bebeklerin ateşinin bir parça yüksek olduğunu görmek bir çok anne babanın paniğe kapılmasına yol açar. Hemen acaba tehlikeli bir durum mu söz konusu sorusu akla gelir. Özellikle de ilk kez anne baba olmuşlarsa. Hatta bu nedenle doktoru arayan yada hastaneye koşturanların sayısı oldukça fazladır. Oysa deneyimli anne babalar, bebeklerinin vücut ısısındaki her artışın ona zarar vermeyeceğini bilirler. Ne tür yükselmelerin basit nedenlerden(örneğin ,diş çıkarma), ne tür yükselmelerin mikrobik yada viral bir enfeksiyondan kaynaklandığını tahmin edebilirler. Hemen doktoru aramak yada hastaneye koşmak yerine önce gözler ve ilk yapılması gerekenleri yaparlar. Ve onlar bilirler ki; gerçekte ateş hastalığa verilen mücadelenin bir göstergesidir. Bu yönüyle de yararlıdır.

ATEŞ NEDİR

Ateş, hastalık halinde vücut ısısının normalin üzerinde olması durumuna deniyor.Tabi normal kavramı değişken bir kavram. Biz büyüklerde normal vücut ısısı 36 C ila 37 C arasında değişirken bebeklerde normal vücut ısısı 38 C'ye kadar çıkabiliyor. Yine biz yetişkinler için vücut ısısının 39 C'nin üzerine çıkması hayati risk yaratan bir durumken bebeklerde bu sınır 41.5 C. Ateş dendiğinde bilinmesi gerekenlerden biri de, ateşin bir hastalık değil bir hastalık belirtisi olduğu.

BEBEĞİN ATEŞİ NEDEN VE NASIL YÜKSELİR

Ateş çeşitli uyaranlar tarafından ortaya çıkabiliyor. Bunlar arasında bakteriler ve bakterilerin parçalanmasıyla ortaya çıkan toksinler,virüsler ve mantarları saymak mümkün. Bu uyaranların savunma hücreleriyle etkileşimi sonucu endojen pirojen denen bazı maddeler ortaya çıkıyor. Bu maddeler beyindeki ısıya hassas sinir hücrelerini etkiliyor,böylece vücut ısı üretimi artıyor ve ateş yükseliyor. Bu da bebeğin daha hızlı nefes alıp vermesine, kalbin daha hızlı çalışmasına ve deriye daha hızlı kan pompalamasına neden oluyor. Böylece iç sıcaklık deriye de yansıyor. Geriye dönüş ise ısı kaybı mekanizmalarının devreye girmesiyle ve özellikle terleme ile gerçekleşiyor. Vücut terleme yoluyla ısısını azaltma yoluna gidiyor.

Kısacası ateşin yükselmesi ve beraberinde gelişen tüm bu reaksiyonlar vücudun hastalığa karşı geliştirdiği kendini savunma yöntemleri. Bir başka deyişle ateşin vücudun doğal savunmasını aktive eden yardımcı bir sistem olarak görülmesi gerekiyor. Bu noktada Aman ne iyi Madem ki ateş enfeksiyona karşı mücadele ediyor, biz ateşle niye mücadele edelim ki diye düşünebilirsiniz. Kısmen haklı olmakla beraber,göz ardı etmemeniz gereken bir konu var. Ateşin hem dost hem düşman olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Çünkü kontrol altına alınmayan yüksek ateş bebeğin beyin hücrelerine zarar verebiliyor.

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu