Antalya ilinin şirin ilçesi portakalları ile ünlü Finike tarih, doğa ve denizin birleştiği, turizmin kaplumbağa hızı ile gelişmeye çalıştığı bir yerleşimdir. Finike M.Ö. 5. yy. da Aykırıçay ( Arykandos ) ağzında Phoinikos adıyla kurulmuştur. Finike adının bölgeyi ticaret merkezi olarak kullanan Fenikelilerden geldiği sanılmaktadır. Bölgenin başkenti Limyra nın tarım ürünleri ihracatının gerçekleştirildiği bir liman olarak bilinmektedir.
10 km lik kumsalı ile ülkenin en uzun plajlarından birine sahip olmasına rağmen ilçe turizm açısından potansiyelinin çok gerisindedir. Dolayısıyla turizm ilçe ekonomisi için istenilen düzeyde etkili olamamıştır. Bunun ana nedenlerinden biri ise 28 kilometre sahil şeridi olan bu ilçenin kıyı ile ilgili düzenlemeleri ve insanların denize ulaşımını sağlayıcı temel alt yapı işlemlerinin tamamlanamamış olmasıdır. Yakın tarih içinde Finike Limanına ek olarak yapılan marina ile yat turizminde söz sahibi olmaya çalışmaktadır.
Turizm bakımından çevre ilçeler kadar bozulmaması ile ayrılan Finike, son dönemde başlayan yapılaşma ile önemli turizm noktalarından biri haline gelmeye niyetli görünse de 1980 lerden sonra bu bölgedeki turizm yatırım politikasının, Finike de pek rağbet görmediği ortadadır. Turizmin rağbet görmemesinin ana nedenlerinden bir de ilçe topraklarının tarıma daha uygun olduğunun düşünülmesi ve tarımın turizme tercih edilmesidir. Bu yüzden turizm sektörü diğer çevre ilçeler kadar hızlı bir gelişme gösterememiştir.
Finike ilçesi ve çevresinde hakim olan ekonomik yapı tarımsal karakterlidir ve var olan ticaret ve sanayi de tarımsal yapıya dayanmaktadır. Yörede en büyük geçim kaynağı turfanda sebzecilik ve narenciyedir. Tarımın ve turizmin mevsimlik oluşu, farklı zaman dilimlerinde yoğunluk kazanmaları yörede yeni gelişmeye başlayan turizmin, tarıma alternatif bir gelir kaynağı olmaktan ziyade, bir ek gelir kaynağı olabileceğini göstermektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.