Genellikle çocuk yaşlarından (5-15) başlar.50 yaşından sonra rastlanması çok nadirdir. Çok çocuklu ailelerin bir kaç çocuğunda görülebilmesine rağmen bazılarında sadece 1 çocuk hastalığa yakalanabilir. Şimdilerde Bilkent Üniversitesi Biyoloji bölümünün genetik çalışmalarıyla hastalık teşhisi ve yakınlarının genetik potansiyeli ortaya konabilmektedir.

Hastalık belirtileri: 1 ayda bir iki kez,bazılarında haftada bir bazılarında birkaç ayda bir olur. Tipik olarak 24-48 saat sürer. Daha uzun da olabilir. Hastada ateş,kırıklık,omuz ve sırt ağrısı,karın ağrısı,eklemlerinde ağrı nadiren de bazı eklem çevresinde kırmızı döküntüler oluşur. Karın ağrısı çok şiddetlidir. Hastayı kımıldatmaz,karnına dokundurtmaz. Öyle ki doktora gidildiğinde "apandisit" teşhisi rahatlıkla konur. Çünkü apandisite çok benzer. Bu yüzden bu hastaların büyük çoğunluğu apandisit ameliyatı olurlar. Bunun kötü bir yanı yoktur. Hatta iyi olduğu bir dönemde apandisit ameliyatı olunmasını öneren hekimler vardır. Çünkü her kriz apandisite benzeyecek, FMF tanızı alan hasta ve yakınları hatta doktoru bile krizin FMF e bağlı olduğunu söyleyecek. Ancak FMF li bir hasta apandisit olmayacak diye bir kural yoktur. Yani sık atak geçiren bir hasta günün birinde apandisit olur ve bunun FMF e bağlı olduğu düşünülürse apandisit nedeniyle hayatı tehlikeye girecektir.

Karın ağrıları iştahsızlık,kırıklık,halsizlik, bulantı kusma görülebilir. Karın ağrısının nedeni karındaki barsakların üzerini örten "periton" dediğimiz karın zarının iltihaplanması nedeniyle oluşur. Mikrobik bir iltihap değildir. Aynı iltihabı durum akciğer zarında, bazı eklemlerin zarında da görülür. Seröz bir zar olması nedeniyle bu hastalığa "periodik poliserozit" hastalığı da denilmektedir.

Tedavi: FMF tanısı konan hastalar günde 2 yada 3 kez "colşisin"( Colcicum Dispert) ilacını alırlar.Bu ilaç; Ağrıların bir daha gelmemesine; Ağrıların periyoditesini azalmasına ( eskiden haftada bir gelirken bir kaç ayda bir gelmesine); Krizin ağrı süresinin azalmasına ( eskiden 3-5 gün sürüyorsa 1-2 gün sürmesine); Kriz ağrılarının şiddetinin azalmasına etki eder.

Ağrı sırasında Colcisin dozunu artırıp,antienflamatuar ( romatizma ilaçları )ve ağrı kesici ilaçlardan da yararlanılır.Bazı doktorlar ağrının gelmesi hissedildiğinde ilk 4 saat içinde saat başı daha sonraki 4 saat içinde 2 saatte bir, daha sonra 12 saatte bir olmak üzere bu ilacı "kriz tedavisi" olarak kullanmaktadır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu