Sibirya soğukları bazı bölgelerde meyvelerin donmasına neden oldu. Kimi üreticiler dondan etkilenen meyveleri çöpe atmak yerine düşük fiyatla piyasaya sunuyor. Uzmanlar, bazı vatandaşlar tarafından ucuz olduğu için tercih edilen donmuş meyvelerin besin ögesi yönünden zayıf oluduğuna işaret ediyor.

Ucuz diye alınan donmuş meyvelerin besin değeri düşük oluyor

Konya Özel Seçuklu Hastanesi Diyetisyeni Mevlüde Baş, sebze ve meyvelerin günlük enerji ve protein gereksinimine çok az katkıda bulunduğunu, ancak vitamin, mineral ve antioksidatlar bakımından zengin olduğunu belirtti. Posa içerikleri yüksek olan sebze ve meyvelerin insanın bağırsak sisteminin çalışmasını kolaylaştırdığını ifade eden Baş, "Her birey günlük en az üç ya da beş porsiyon sebze, meyve tüketmelidir. Bunu karşılamak için de örneğin; iki porsiyon sebze yemeği, üç porsiyon meyve tüketilebilir." dedi.

Ucuz olduğu için tercih edilen donmuş meyvelerden uzak durulması gerektiğini bildiren Baş, şunları kaydetti: "Sebze ve meyvelerin bulunduğu ortam, ısı miktarı, saklama koşulları, pişirme şekilleri, vitamin, mineral ve besin ögesi miktarlarını değiştirir. Özellikle kış aylarında karşılaştığımız soğuk hava besinlerin donmasına neden olur. Bu da sebze ve meyvelerdeki besin ögesi kaybını artırabilir. Özellikle su kaybı suda eriyen vitaminlerin azalmasına yol açar. Kış sebzelerinden olan turunçgillerde C vitamini kaybına rastlanır"

Meyveler toplandıktan sonra ambalajlama ve saklama yöntemlerinin de C vitamini miktarına etki etiğini vurgulayan Baş, oda sıcaklığında tutulan turunçgillerde C vitamini kaybının çok olacağını haber veriyor.

Ezik, çürük ve yumuşamış olan meyvelerin satın alınmaması gerektiğini söyleyen Baş, sebze ve meyve satın alırken iyi kalitede ve besin değerleri yüksek olanların seçilmesini önerdi.

Diyetisyen Mevlüde Baş'a göre, kereviz, pırasa, kırmızı turp, Brüksel lahanası, ıspanak gibi kış sebzeleri kansere karşı koruyucu antioksidanlar içerdiği için bol bol tüketilmeli.

Patlıcan, karnıbahar, domates gibi sebzeler ile çilek, kiraz, şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerin çabuk bozulabildiğini hatırlatan Diyetisyen Baş, bu ürünlerin 3-5 gün içinde tüketilmesini tavsiye ediyor.

Zaman

Önceki
Önceki Konu:
Çiçekler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu