Sakız Ağacı (Pistacia lentiscus): Bahar aylarında yeşilimsi çiçekler açan, ortalama 3-4 metre boylarında olmakla birlikte 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, çalı görünümünde, kışın yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Uçucu yağ, acı madde, reçine ve masticin adlı bir madde içerir.
Sakız Ağacının Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Dişleri temizler ve diş etlerini kuvvetlendirir. Ağız kokusunu giderir. Tükürük salgısını arttırır ve mideyi kuvvetlendirir. Balgam söktürücüdür. Antibakteriyel ve anti mantar etkilere sahiptir. Peptik ülser ve gastrite karşı faydalıdır.
Sakız Ağacı Nasıl Kullanılır: Ağacın gövdesine açılan çiziklerden akan reçine toplanır ve katılaştıktan sonra kullanılır. Özellikle yapıştırıcı ve vernik üretimi için sanayide kullanılmaktadır. Parfümeri ve kozmetik alanında da kullanılır. Ayrıca, güzel bir tat ve koku vermesi için başta sütlaç ve muhallebi gibi sütlü tatlılar olmak üzere tatlı ve yemeklere de katılmaktadır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.