Orta Kulak İltihabı: Kulak zarının hemen arkasındaki, kulak zarından aldığı titreşimleri iç kulağa ileten kemikçiklerin bulunduğu orta kulak boşluğunda oluşan iltihaplanmaya Orta Kulak İltihabı denir.
Orta Kulak İltihabının Nedenleri: Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ya da östaki borusundan giren mikroplar vasıtasıyla oluşur.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri: Yetişkinlerde kulak akıntısı, işitme güçlüğü, kulak ağrısı, ateş, kulakta doluluk hissi en belirgin belirtilerdir. Çocuklarda ve bebeklerde ise bu belirtilerin yanında huzursuzluk, uykusuzluk ve uyku düzeninin bozulması, elini sürekli kulağına götürmesi, nedensiz ağlamalar, iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir.
Orta Kulak İltihabı Tedavisi: Çocuklarda ve bebeklerde orta kulak iltihabı daha sık görülmekle birlikte yetişkinlerde de görülebilir. Zamanında tedavi edilmezse, yayılarak kalıcı işitme kayıplarına yol açabilir. Büyük bir kısmı herhangi bir müdahale olmadan, vücudun savunma sistemi tarafından iyileştirilir. Vücudun baş edemediği iltihapların tedavisinde, genellikle 1-2 hafta süreyle uygulanacak antibiyotik tedavisi yeterlidir. Ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler de kullanılabilir. İltihap çok ilerlemişse veya tehlike oluşturan bir durum almışsa ameliyat gerekebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.