Sıcak havalar iştahımız üzerinde etkilidir. Sabah nemli ve ağır bir havaya gözünüzü açmak ve kendinize gelmeniz zordur. Bazen canınız bir şey yemek istemez taze ve ferahlatan bir şeyler yemek istersiniz işte o zaman sabah kahvaltısı için karpuz - peynir çok iyi bir seçimdir. Dilara Koçak Karpuz yaz meyveleri içinde su oranı en yüksek olandır. Aynı zamanda uygun fiyatlı olması serinletme özelliği, lif içermesi ve tatlı tadı da birçok kişi için ilk akla gelen seçim olmasını sağlar. Ancak karpuz ve peynir ikilisinden mucize beklemeyin. Çünkü bu kombinasyon her gün almamız gereken beş temel besin grubunun sadece ikisini temsil eder. Yani ekmek grubu, sebze grubu, yağ grubu eksik kalır. Peynir seçiminizde dikkat etmeniz gereken hususları şöyle sıralayabiliriz: Eğer yüksek tansiyonunuz veya böbrekleriniz sebebiyle tuz kısıtlamanız varsa mutlaka tuzsuz peynir tercih edin veya peyniri bir gece önce ılık suya yatırın. Diyet yapıyorsanız veya kolesterolünüz yüksekse, karaciğer yağlanmanız varsa mutlaka az yağlı peynir tercih edin. Normal peyniri suda bekletmek yağını azaltmaz. bu konuda yanılgıya düşmeyin. Kalsiyuma daha fazla ihtiyacınızın olduğu bir dönemde iseniz gebelik dönemi emzirme dönemi gibi kalsiyum oranı yüksek olan sert peynirleri tercih edin. Peynir tüketirken iki parmak kalınlığında yaklaşık 30 gramlık ortalama bir dilimin 1 köfte kadar ete eşdeğer protein ve kalori içerdiğini unutmayın, 1 dilim peynir yaklaşık 70 kalori içerir. Aşırı karpuz tüketimi doğru değildir Sağlıklı zayıflamanın değişmeyen ve en doğru olan tek yolu, dengeli beslenmek ve düzenli hareket etmektir. Dengeli beslenmek tüm besin gruplarından azar azar yiyerek beslenmektir. Bu yüzden bütün gün sadece karpuz peynir yediğinizde, demir, çinko, magnezyum, omega3, folik asit tiamin ve daha birçok besin öğesini yetersiz almış olursunuz. Karpuz su oranı yüksek olduğu için mideyi şişirir, serinletir ve düşük kalorilidir. Tok tutarak kolay bir zayıflama yolu gibi görünür. Ancak aşırı tüketimi şeker içeriği sebebiyle doğru değildir. Sağlıklı bir bireyin günlük 3-4 porsiyon meyve tüketmesi yeterlidir. Bu meyve seçimini tamamı karpuz olacak ise günlük 4 dilim karpuz yeterlidir.
1 dilim karpuz, orta büyüklükte kayık şeklinde dilimlenmiş bir karpuzun iki parmak kalınlığındaki bir dilimidir Sebze yemeklerinde kıyma var ise yağ ilave etmeye gerek yoktur eğer zaytinyağlı ise 1 kg sebze için 2 çorba kaşığı yağ yeterlidir “Bol salata” ifadesi tüm yeşillikler, salatalık domates, çiğ yenebilen tüm sebzelerin karışımdan ibarettir ve üzerine 1 tatlı kaşığı yağ eklenerek tüketilmelidir. Izgara porsiyonu 4-5 köfte kadar yaklaşık 120-150 gram ölçüsünde olmalıdır. Peynir az yağlı tercih edilirse diyet açısından daha uygun olur. Karpuzu peynirle yemek daha doğru Karpuz karbonhidrat içeriği sebebiyle aşırı yenildiğinde kan şekerini yükseltir. Oysa yanında protein kaynağı olan peyniri tüketmek kan şekerinin hızla yükselmesine engel olur. Bu da dengeli insülin salınımı için çok önemlidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.