Cilt kanserleri özellikle erkeklerde en sık rastlanan kanser tipidir. Cilt kanserinin esas nedeni genellikle güneşten gelen ultraviole ışınlarıdır.

Mor ötesi ışın veren elektrik lambaları ve bronzlaştırıcı suni ışık kaynaklarıda cilt kanserlerine neden olabilir.

En çok risk altında olanlar

- Açık tenliler.

- Ciltlerinde kolayca çillenme olanlar.

- Çok fazla sayıda ' beni ' olanlar ve bunların değişik şekil ve boyutta olması.

-Ailesinde cilt kanseri bulunanlar.

- Açık havada çalışmak ve eğlenmek için çok fazla zaman geçirenler.

- Ekvatora yakın, yüksek rakımlı veya yıl boyunca şiddetli güneş ışığına maruz kalanlar. Bunların dışında.

- Herhangi bir sebeple radyoaktif ışın tedavisi (radyoterapi) uygulamaları.

- Uzun yıllar iyileşmeden kalan açık yaralar.

- Katran, zift, arsenik vs. gibi kimyasal karsinojen maddelere kronik şekilde maruz kalma.

- Kronik mikrotravmalara maruz kalma gibi nedenlerle de deri kanserleri gelişebilir.

TİPLERİ NELERDİR

BCC; en sık rastlanan cilt kanseridir. Yavaş seyreder. Nadiren başka bölgelere yayılır. Eğer tedavi edilmez se cilt altına ilerleyip kemik ve diğer dokulara atlayabilir. Bu açıdan en tehlikeli olanları göz çevresindekilerdir. BCC nadiren hayatı tehdit eder.

SCC; sık rastlanan diğer bir cilt kanseri tipidir. Dudaklar, yüz ve kulaklarda sık rastlanır. Lenf bezlerine bazen de iç organlara yayılabilir. sce eğer tedavi edilmez se hayatı tehdit eder duruma gelir.

Cilt kanserlerinin üçüncü tipi olan malign melanomalara daha az rastlanır. Ancak özellikle güneşli bölgelerde yaşayanlarda sıklığı giderek artmaktadır. Cilt kanserlerinin en tehlikeli tipidir. Ancak erken teşhis edilirse tam olarak tedavi edilebilme şansı vardır. Teşhis ve tedavide gecikme genellikle lümcül olmaktadır. www.kadincazayiflama.com

CİLT KANSERLERİ NASIL TANINIR

Beyaz ve pembe renkli küçük bir kitle şeklinde, Yüzeyi düzgün, parlak veya çukur şeklinde, Kuru, pullu, kırmızı bir nokta şeklinde, Kabuklu, kırmızı, yumru şeklinde, Kabuklu yanyana küçük kitleler şeklinde, Bir yara izine benzeyen beyaz bir yama şeklinde olabilirler.

TEDAVİSİ NASILDIR

Tedavi kanserin tipine, büyüme evresine, yerleşim yerine göre değişmektedir. Eğer kanser küçük ise işlem ayaktan, lokal anestezi altında kolayca yapılabilir. Bu küçük ve az tehlikeli tiplerde kazıma (küretaj) veya elektrik akımı ile kanser hücrelerini yoketme (dessikasyon) işlemleride yapılabilir. Ancak bu metodların tedavi açısından güvenilirliği az, iz bırakma ve deformasyon yapma ihtimalleri fazladır. Kanser büyükse, lenf nodlarına veya vücudun başka bir bölgesine yayılmış sa büyük cerrahi işlemlere ihtiyaç duyulabilir.

Önceki
Önceki Konu:
Cilt Lekeleri
Sonraki
Sonraki Konu:
Makyaj Malzemeleri

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu