Evlatların babalarına duydukları sevgi, milyonlarca kalbin bir arada attığı özel bir gün olan ''Babalar Günü''nde yeniden ifadesini bulacak.

Bu pazar çiçekler babalara

Evlatların babalarına duydukları sevgi, milyonlarca kalbin bir arada attığı özel bir gün olan ''Babalar Günü''nde yeniden ifadesini bulacak.

Haziran ayının 3. Pazar'ında kutlanan Babalar Günü'nün tarihçesine ilişkin iki ayrı kaynak bulunuyor. Bunlardan ilkine göre, Babalar Günü Batı Virginia'da ortaya çıktı. Burada yaşayan John Dowdy, annesini kaybettikten sonra onun yerini alan babası için böyle özel bir gün kutlanmasını istedi.

Bir başka araştırmaya göre ise 1910 yılında Washington'daki John Bruce Dodd, 6. çocuğunun doğumu sırasında hayatını kaybeden annesinin ardından hayatını çocuklarına adayan babası William Smart'a özel bir gün armağan etmek amacıyla bu fikri ortaya attı.

Babasının bir yandan çiftlikte çalışıp öte yandan altı çocuğa bakmasının zorluklarını fark eden Dodd, Anneler Günü kutlanırken Babalar Günü'nün olmamasını haksızlık olarak gördü. Hemen babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için kolları sıvadı.

-İLK BABALAR GÜNÜ-

Babalar Günü, ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'da kutlandı.

O tarihten sonra ABD'nin diğer eyaletlerine yayılan Babalar Günü için ilk resmi kutlama ise 1924'te ABD Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle gerçekleştirildi.

1966 yılında dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar gününün Babalar Günü olarak kutlayacağını açıklayan bir bildiri yayınladı.

Katoliklerin Babalar Günü'ne getirdiği yorum ise diğer araştırmacılardan çok farklı. Onlar bu kutlamayı dini açıdan ele alıp Hazreti İsa anısına Mart ayının 19'unu St. Joseph Günü adı altında babalarına armağan ediyor.

Türkiye'de ise özellikle 1980'li yılların sonlarına doğru kabul gören Babalar Günü, yaygın bir şekilde kutlanıyor.

-BABALAR GÜNÜ BEREKETİ-

Bu özel gün de tıpkı Anneler Günü ve Sevgililer Günü gibi hediyelik eşya sektörünü canlandırıyor.

Babaların seveceği gömlekler, kravatlar, giysiler, parfümler, çakmaklar, hobilerine göre olta takımları, evlerinde boş zamanlarında yaptıkları tamirat işlerinde kullanacakları alet takımları, müzik dinlemekten zevk alan babalara sevdikleri albümler mağazalarda bekliyor.

-ONLARI UNUTMAYIN...-

Belki anneler kadar içten gösteremeseler de en az onlar kadar sever babalar çocuklarını... Bu Pazar siz de bir hediyeyle, internetten kartla, seveceklerini tahmin etmeseniz de mutlulukla kabul edecekleri bir buket çiçekle, ama en iyisi bir kucak sevgiyle babanıza gidin. Şair Cemal Süreya'nın şiirinde olduğu gibi çok geç olmadan ona sevginizi gösterin:

''Sizin hiç babanız öldü mü?/Benim bir kere öldü kör oldum/Yıkadılar aldılar götürdüler/Babamdan ummazdım bunu kör oldum/Siz hiç hamama gittiniz mi/Ben gittim lambanın biri söndü/Gözümün biri söndü kör oldum/Tepede bir gökyüzü vardı yuvarlak/Söylelemesine maviydi kör oldum/Taşlara gelince hamam taşlarına/Taşlar pırıl pırıldı ayna gibiydi/Taşlarda yüzümün yarısını gördüm/Bir şey gibiydi bir şey gibi kötü/Yüzümden ummazdım bunu kör oldum/Siz hiç sabunluyken ağladınız mı?''

AA

Kategoriler:
Etiketler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu