İstanbul'da erguvan zamanı geçmek üzere. Gözünüz, gönlünüz bayram etsin diye erguvan gezi güzergahını hatırlatalım istedik.

Erguvan görmek için son fırsat

Kimine gülen bir insanı hatırlatır, kimine de pembe inciden bir gerdanlık kadar değerli gelir erguvan. Baharda, Boğaz'a biçilen en güzel kaftandır aslında. Her nisan ayında büyük bir özenle giydirilir Boğaz'ın sırtlarına. Erguvan ağacının insanı hayrete düşüren bir yanı vardır. Kupkuru görünen gövdesinden ve dalından baharda birdenbire hayatın canlılığını anlatan çiçekler fışkırır. Ama yalnızca 20 günlük bir ömür biçilmiştir bu nadide çiçeğe. Geldi ve geçiyor işte zamanı. Erguvani renkteki çiçekler artık yapraklanmaya başladı. Bu yıl sıcakların erken gelmesiyle 10 Nisan'da açan erguvan çiçekleri, belki 3, belki de 5 gün sonra rüzgara verecek kendilerini. Erguvan yağmurları yağacak Aşiyan'da, Hisar'da ya da Fenerbahçe parkında. Eğer rüzgarlı bir havada görmeye giderseniz, muhtemeldir bu erguvani renkteki yağmurla karşılaşmanız. Gelişinde güneşin, gidişinde yağmurun edasını saklayan bu zevki ancak bir yıl sonra tadabileceksiniz. O zaman son bir kere gözünüz, gönlünüz bayram etsin diye erguvan gezi güzergahını hatırlatalım istedik. Avrupa yakasında oturanlar için Yıldız Parkı'nın havuz kenarı, Rumeli Hisarı ve Emirgan Korusu güzergahı en ideal yerler olarak görünüyor. Anadolu yakasında ise Fenerbahçe burnu, Fethipaşa Korusu, Vaniköy Papaz Korusu, Kanlıca Mihrabat Korusu'nda erguvanlar yoğunlukta. Evinize, yolunuza hangi bölge yakınsa düşmek lazım yollara... Eğer akşama doğru vaktiniz kalırsa Karaköy vapur iskelesi yolcu salonundaki erguvan sergisine de bir göz atabilirsiniz. Bu ziyafet sadece İstanbullular için geçerli değil elbette. Anadolu'nun çeşitli illerinden sadece erguvan görmeye gelen aileler var. Mesela Rumelihisarı'nda rastladığımız bir babaanne, 25 yaşındaki torununu yanına katıp Ankara'dan gelmiş ziyarete. Bolu'da görev yapan bir akademisyen ise, daha gelmeden Erguvanistanbul Derneği Başkanı Hüseyin Emiroğlu'nu arayıp gezmeye nereden başlaması gerektiğinin detaylarını öğrenmeyi ihmal etmemiş.

***

Erguvan turizmi

Hüseyin Emiroğlu, Süheyl Ünver ve Haluk Dursun'dan sonra erguvan sevgisini artırmak için çaba gösteren ilk isimlerden biri. 1966'da “İstanbul'da erguvan etkinlikleri düzenleyelim” konulu bir yazı yazan Süheyl Ünver'den bu yana kimse bu kadar duyarlılıkla yaklaşmamış erguvana. Oysa ki, her yıl kiraz ağaçlarının çiçeklenme mevsiminde Japon şehirleri bayram yerine dönüyor. Dünyanın birçok yerinden turist Japonların bayram sevincini görmek için bu ülkeye akın ediyor. Bu merak 1912 yılında Washington'a da sıçramış. Amerikalı bir çift Japonya'dan Washington'a 3 bin kiraz fidanı götürüp dikince, her yıl “cherry blossum” şenliği düzenlenir olmuş. Bu yıl 96.'sı yapılacak. Emiroğlu, erguvan turizmini şimdilik geziler düzenleyerek canlı tutmaya çalıştığını anlatıyor. Ama asıl önemli olan erguvan zamanında yurtiçinde ve dışından turist gelmesini sağlamak. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, bu turizmin oluşması için 30 bin erguvan ağacı diktiklerini söylüyor.

***

Salatanın 'erguvanlısı' pek güzel oluyor

Erguvan çiçeğinin rengi hoş, tadı da biraz mayhoş. Eriğin ekşimsi tadını hatırlatıyor. Bu güzel çiçeklerin şerefine Emirgan Korusu'ndaki Sarı Köşk'ün executive chef'i Hasan Başarır erguvan salatası hazırladı. Hem göze hem de mideye hitap eden bu şık ve lezzetli salatayı erguvan gezinizin sonunda tadabilirsiniz. Çiçek katliamı yapılıyor diye erguvan sevenlerin ayağa kalkmasına gerek yok. Erguvan salatası, sadece erguvan zamanının son 3-4 gününde yapılıyor. Zaten birkaç gün sonra kendini rüzgara verip dökülecek olan çiçekleri, daha yakından görme ve tatma imkanı bulabilin diye. Erguvanlı salatadan sonra da naneli ve limonlu sudan içmeyi ihmal etmeyin. Unutmadan ekleyelim; erguvandan sonra salataları mor salkımlar süsleyecek.
Sayı: 126
Bölüm: Aktuel

Zaman

Kategoriler:
Etiketler:
Önceki
Önceki Konu:
Muzun Faydaları

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu