Bozcaada, havası, eşsiz doğası ve tarihî dokusuyla, henüz el değmemiş bir hazine. Ege Denizi üzerindeki adalardan biri olan Bozcaada'da , şirin liman kasabası dışında başka köy yok. Denize girmeye müsait pekçok koyu bulunuyor. Bozcaada'ya varır varmaz, hemen hemen her yerde dağıtılan ada haritası sayesinde, istenilen yere kolayca gitmek mümkün. Bisiklete binmeyi de seviyorsanız, deniz ve üzüm bağlarının eşliğinde harika bir yolculuk yapabilirsiniz. Asma yaprakları ve renk renk sardunyalarla süslü tarihi evleri, kedilerin dolaştığı dar sokakları, yüzyıllık kalesi, adanın önemli bir bölümünü kaplayan üzüm bağları ve balıkçılığı nedeniyle Bozcaada, özellikle son yıllarda önemli bir turizm merkezi.

Ahalisi hem Türklerden, hem de Rumlardan oluşan adadaki küçük kasabada bugün bile Türk ve Rum mahalleleri bulunuyor. Özellikle de 12-13 Ağustos tarihlerinde yapılan Bağbozumu Festivali'ne Amerika'dan, hatta Avustralya'dan gelen ve adaya yerleşenler var.

Bozcaada'nın belki tek sorunu, rüzgâr. Sıcak günlerde bu bir avantaj. Ancak, yılın diğer zamanlarında iklimin daha sert geçmesine ve vapur seferlerinin aksamasına neden oluyor. Rüzgâr enerjisinden yararlanmak için birkaç yıl önce bir Türk firmasının Almanlarla ortaklaşa hazırladığı elektrik santrali projesi başlatılmış. Bozcaada'nın güney ucuna, rüzgârla çalışan ve elektrik üreten 17 dev pervane yerleştirilmiş.

Bozcaada kasabasında bir okul yapımı sırasında, İlyada Destanı'nda adı geçen antik Tenedos kentinin izlerine rastlandığı biliniyor. MÖ 6. yüzyıldan Roma Dönemi'ne dek kullanıldığı anlaşılan kent nekropolünde pişmiş toprak heykelcikler ve çanak çömlekler bulunmuş. Kuzey yönünde ise bir başka destanın yaşandığı Çanakkale Boğazı ve kıyıları uzanıyor.

Bozcaada Kalesi. Adaya gelenlerin ziyeret ettikleri yerlerden biri de tarihi Bozcaada Kalesi. Adanın kuzey burnu üstünde kurulmuş olan kalenin, kimler tarafından yapıldığı bilinmiyor. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar döneminde kullanılan kale, Çanakkale Boğazı'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet tarafından onarılmış. Kanuni Sultan Süleyman ve 2.Mahmut tarafından genişletilen kale, 1965-70′te Turizm Bakanlığı tarafından gözden geçirilmiş. 10 metre genişliğinde ve 250 metrelik su hendeğiyle adadan ayrılan Bozcaada Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısımdan oluşuyor. Surlarla çevrili bölümlerde su sarnıcı, cephanelik, revir, karargah, kuyu, çeşme, camii, atölye ve kışla binası bulunuyor. Kale, görkemli görünüşüyle dışardan olduğu kadar içerden de etkileyici. Ilık havada taş basamaklarla surlar ve burçlara tırmanan ziyaretçiler, Bozcaada'nın panoramasını farklı açılardan izleyip, fotoğraflama olanağı buluyorlar.

NE YENİR: Bozcaada, balık , deniz mahsulleri ve şarabın tadını en iyi cıkarabileceğiniz yerlerden birisi. Limanda dizilmiş lokantalarda deniz mahsüllerinin neredeyse her çeşidini tadabilirsiniz. Limandaki Yakamoz ve Ayazma'daki 'Vahitin Yeri' gidilebilecek restoranlarlardan.  Ataol ve Talay'ın Karalahana isimli şarapları oldukça leziz. Lodos Cafe Restaurantın asma yapraklı omleti, Lipsos balık buğulaması, ev yapımı üzüm likörü ve rezeneli omlet mutlaka tadılması gereken lezzetlerden. Limanda bulunan pizza, lahmacun, kebap türü yiyecekler diğer seçenekler arasında.  Çay bahçeleri, bar, kuruyemiş satıcıları, büfeler, hediyelik şarap satılan dükkanlar ise diğer uğrak yerleri.

NASIL GİDİLİR: Trakya üzerinden İstanbul, Tekirdağ, Gelibolu karayolu ile Eceabat veya Kilitbahir'den feribotla Çanakkale'ye ulaşır, Çanakkale'den de Geyikli Yük Yeri iskelesine geldiğinizde feribot ile karşıya geçersiniz. İstanbul Yenikapı'dan feribotla Bandırma'ya gelinir. Bandırma, Biga, Çan, Bayramiç, Ezine karayolu ile Geyikli'ye gelerek feribotla Bozcaada'ya geçebilirsiniz. İstanbul Yenikapı'dan feribotla Bandırma'ya gelinir. Bandırma'dan sahil güzergahını takip ederek, Biga, Çardak, Lapseki, Çanakkale üzerinden Geyikli Yük Yeri iskelesi'nden Ada'ya geçebilirsiniz.

Önceki
Önceki Konu:
Assos Yöresi
Sonraki
Sonraki Konu:
Ağva Yöresi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu